BeginpaginaSitemapBijgewerkt op…

Afdelingscompetitie-reglement *)



Er bestaat nog best onduidelijkheid over de regels die gelden voor onze tafeltennis-competitie.
Eerst dient gezegd dat de regio Dordrecht valt onder "jurisdictie" van de NTTB, afdeling West.

Voor de volledigheid staat hier een kopie van het complete [reglement] voor de
NTTB/West tafeltennis-competitie. Deze is ook van toepassing op de regio Dordrecht.

Omdat deze hele lap tekst nogal wat ballast bevat, bij deze de meest relevante passages
met hier en daar wat aanpassingen t.b.v. de leesbaarheid:

3.4 Invallers.
  1. Indien een speler van een team verhinderd is, mag een andere speler, behorende tot dezelfde lidvereniging, deze vervangen als invaller:
    1. Vervanging door een invaller moet vóór de competitiewedstrijd geschieden. Een speler mag als invaller optreden in een hoger team (een team met een lager volgnummer). In de twee laagste klassen (5 en 6) mag men in dezelfde klasse ook in een team met een hoger volgnummer invallen.
    2. Een speler mag na diens vierde invalbeurt gedurende het verdere verloop van die competitie nog uitsluitend uitkomen voor het eigen team.
  2. Bij beslissingswedstrijden heeft elke invaller toestemming nodig van de competitieleider. Het maximale aantal van vier invalbeurten per competitie mag ook hier niet worden overschreden.

3.9 Niet opkomen van één of meerdere spelers.
  1. Indien een van beide teams onvoltallig is, worden enkel de sets door de aanwezige spelers gespeeld. Een wedstrijd kan pas aanvangen wanneer van elk team (tenminste) twee spelers aanwezig zijn.
  2. Indien, bij het (nog) niet aanwezig zijn van een der spelers, niet gespeeld kan worden volgens de op het wedstrijdformulier aangegeven volgorde, gaat de set die volgens het wedstrijdformulier gespeeld had moeten worden voor de betreffende speler verloren.
  3. Indien de te laat komende speler binnen 60 minuten na het vastgestelde de wedstrijd kan aanvangen en zich beroept op overmacht, dan moeten diens sets voor zover mogelijk nog worden gespeeld. Beide aanvoerders zijn verplicht hiervan aantekening te maken op het wedstrijdformulier.
  4. De sets die niet gespeeld kunnen worden, wegens het ontbreken van een speler, worden geacht te zijn gewonnen door de aanwezige speler met driemaal 11-0. Voor de sets waarin beide spelers niet aanwezig zijn, worden geen punten toegekend. #)
  5. De competitieleider kan de vereniging waarvan het team onvolledig is, een boete opleggen.
#) N.B.: kennelijk kan de som van de scores in een competitieduel op minder dan 10 uitkomen: b.v. eindstand 7-2. Hierover staat verder niets in het reglement.

3.10 Niet opkomen van een team.
  1. Indien op het vastgestelde aanvangsuur van een wedstrijd één van beide teams niet aanwezig is, wordt het geacht te laat te zijn opgekomen. Hiervan wordt door de aanvoerder van het aanwezige team op het wedstrijdformulier aantekening gemaakt. De betrokken competitieleider kan het verlate team een boete opleggen.
  2. Het aanwezige team is verplicht op de tegenpartij te wachten tot 60 minuten na het vastgestelde aanvangsuur. Indien de tegenpartij dan nog niet aanwezig is, wordt het als niet opgekomen beschouwd. Hiervan maakt de aanvoerder van het aanwezige team op het wedstrijdformulier aantekening, waarna deze het formulier ondertekent en naar de competitieleider zendt.
  3. Indien het te laat komende team binnen 60 minuten na het vastgestelde aanvangsuur de wedstrijd kan aanvangen en zich beroept op overmacht, dan moet de wedstrijd voor zover mogelijk nog worden gespeeld. Beide aanvoerders zijn verplicht hiervan aantekening te maken op het wedstrijdformulier.
  4. De competitieleider beslist in een voorkomend geval of er inderdaad sprake was van overmacht.
  5. Bij niet opkomen, stelt de competitieleider de competitiewedstrijd opnieuw vast, en deelt dit binnen drie weken na de oorspronkelijke wedstrijddag aan beide verenigingen mee. Bij niet opkomen in een beslissingswedstrijd is het wel aanwezige team hiervan winnaar.
  6. Het niet opgekomen team krijgt 10 winstpunten in mindering. Bovendien legt de competitieleider de vereniging waarvan het team niet aanwezig was, een boete op en kan hij de betrokken lidvereniging aansprakelijk stellen voor de door het aanwezige team gemaakte reiskosten en kosten voor zaalhuur.
  7. Indien een team zich in één competitie tweemaal schuldig heeft gemaakt aan niet opkomen in een wedstrijd, kan het door de competitieleider uit de competitie worden genomen.
  8. Een team waarvan slechts één speler opkomt, wordt geacht niet te zijn opgekomen.


*) uittreksels, "vrije" interpretatie

Zie ook [NTTB/West Competitie] voor de [officiële laatste versie]
en voor overige reglementen.

Zie verder De Spin Voorjaar 2005 voor meer specifieke Dordtse regels.